Δελτίο Τύπου: Η «ΕΛΕΝΗ» του Γιώργου Σεφέρη μελοποιείται για πρώτη φορά από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη. Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου

Η «ΕΛΕΝΗ» του Γιώργου Σεφέρη μελοποιείται για πρώτη φορά από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη. Η πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης.

«Έζησα τη ζωή μου ακούγοντας ονόματα πρωτάκουστα
καινούριους τόπους καινούριες τρέλες των
ανθρώπων ή των θεών.
Η μοίρα μου που κυματίζει ανάμεσα στο στέρνο…
…με το βαθύ στηθόδεσμο, τον ήλιο στα μαλλιά
Κι αυτό το ανάστημα ίσκιοι και χαμόγελα παντού,
στους ώμους στους μηρούς στα γόνατα
ζωντανό δέρμα, και τα μάτια με τα μεγάλα βλέφαρα
ήταν εκεί, στην όχθη ενός Δέλτα…
…Δεν το ΄χει μες στη μοίρα του ν΄ ακούσει
μαντατοφόρους που ΄ρχονται να πούνε
πως τόσος πόνος τόση ζωή
πήγαν στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό
για μιαν Ελένη»

Εν αρχή ην ο λόγος… πάντα… αλλά η μουσική δίνει αυτές τις μαγικές διαστάσεις στην ποίηση και χαμογελούν οι ψυχές των ανθρώπων.

Ευτυχίσαμε στη χώρα μας να έχουμε μεγάλους ποιητές, σπουδαίους συνθέτες που γέμισαν τις εποχές με τα αρώματα των μεγάλων τραγουδιών και του πολιτισμού. Μια παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού.

Ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης είναι ένας πολύ σημαντικός ζακυνθινός συνθέτης που έχει δώσει δείγματα γραφής και στο τραγούδι, όπως ενδεικτικά το Έστησε ο έρωτας χορό, Βελονιές, Ζακυνθινή τριανταφυλλιά, Κόκκινη τριανταφυλλιά, Εικόνες και άλλα, αλλά και στην οπερέτα όπως τη Φιορούλα, καθώς και στη μελοποίηση σπουδαίων ποιητών (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι).

Με σεβασμό άγγιξε και μελοποίησε το ποίημα «ΕΛΕΝΗ» του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό έργο.

Αυτό λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου στις 20:30, με τη συμμετοχή του Ιόνιου Κύματος, του ωδείου Παγκανίνι και της ορχήστρας Νυχτών Εγχόρδων Ζακύνθου.

Μουσική διεύθυνση: Τιμόθεος  Αρβανιτάκης
Σολίστ: Λένα Σουρμελή
Απαγγέλλει η Όλγα Παρασκευοπούλου


Δείτε το τηλεοπτικό spot της συναυλίας:



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Λέσχη «ΓΕΡΑΝΟΣ», «ΙΟΝΙΟ ΚΥΜΑ», Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ